Kan vi ikke bare gå tilbake til kongler og pinner??

Jeg er skeptisk! Og av og til så føler jeg meg alene om å være skeptisk.. Jeg snakker om alt barna omgir seg av ting i hverdagen, alt som inneholder stoffer som ikke er bra for oss. De som ikke er skeptisk sier gjerne at det ikke er så farlig – det ble da folk av oss som vokste opp før i tiden også! Det ble det selvsagt. Men vi vet ikke hvor mange av de som får kreft i dag som får det fordi de har fått i seg en cocktail av stoffer fra diverse kosmetikk, klær, leker og annet som vi har spist, tatt i eller hatt på kroppen vår i årenes løp. Vi vet heller ikke om det kan være noe av grunnen til at det er så mye astma, allergi og diverse autoimmune sykdommer i dagens samfunn. Eller om det er derfor noen ikke klarer å få barn på egenhånd.

Barn er spesielt sårbare for kjemikalier, derfor er innholdet av farlige stoffer i leker og andre produkter rettet mot barn strengt regulert i Norge. Allikevel så tenker jeg at det neppe er bra for hverken miljøet eller for barna våre at de vasser i leker og nye ting sånn som de fleste barn gjør i dagens samfunn. De fleste av oss synes det er forferdelig med all forurensningen som finnes i verden, og gremmes hvis vi ser videoer av sjøen som er full av plast og dyr som dør med magen full av det. Men allikevel så fortsetter vi med å kjøpe nye ting til oss selv og barna våre, uten en tanke om at produksjonen av disse tingene vi kjøper og alt som vi kvitter oss med fordi vi ikke trenger det lenger har en stor del av skylden for all forurensningen.

Tenker dere på hvordan barnas leker produseres?? Det brukes en rekke kjemikalier i produksjonen av leker for å gi dem ønsket farge, funksjon og andre egenskaper. F.eks. tungmetaller som kvikksølv og bly i batteridrevne leker, herdere, katalysatorer og mykgjørere i leker av plast eller gummi og maling, lakk eller lim til overflatebehandling av de fleste typer leker. Noen av kjemikaliene kan slippes ut med avløpsvannet, og kan være en belastning for miljøet rundt produksjonsstedet. Andre kan slippes ut til lufta og transporteres over lange avstander, og dermed påvirke miljøet langt unna produksjonsstedet. Det kan også finnes rester av farlige kjemikalier, som er brukt i produksjonen, i de ferdige lekene som barna våre leker med.

Er dere forresten nøye med hvor dere kjøper leker til barna? I dag er det veldig fristende å bestille billige varer fra utlandet over nettet. Men visste du at det ikke er lov å importere varer som ikke overholder norske produktkrav? Det visste ikke jeg heller. Og jeg tror man kan si med stor sikkerhet at mye av det du får kjøpt til en slikk og ingen ting i utlandet hverken overholder norske produktkrav eller er bra for miljøet vårt eller helsa til barna våre. Så kan vi ikke bare tenke oss litt bedre om neste gang vi vurderer å kjøpe noe nytt?? Trenger vi det virkelig??? Trenger barna å ha HELE rommet sitt fylt til randen av leker, eller kanskje de har nok for noen år fremover?? Av og til får jeg lyst til å hive alt av leker ut av huset her, så kan vi gå tilbake til å leke med kongler og pinner. Det går selvsagt ikke i dagens samfunn, men jeg er sikker på at barna kunne vært minst like lykkelig med en tiendedel av de lekene de har i dag…

Har du lyst til å lese mer om dette, så kan du f.eks. titte innom disse nettsidene til miljødirektoratet; her og her .

Del gjerne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *