Hvordan kan jeg hjelpe?

Det siste året har jeg jobbet med kreftpasienter og deres pårørende. Det slår meg ofte hvor ufattelig tøft det er å gjennomgå en hard cellegiftkur og hvor forferdelig tungt det er for både pasient og pårørende når det ikke lenger finnes en kur og livet går mot slutten. Man kan vel si heldigvis til at mannen i gata ikke vet hvor tøft det faktisk er..

I samtaler med pasientene og/eller pårørende så spør vi gjerne om hvordan nettverket deres er og om de har folk rundt seg som de kan få hjelp fra. Og veldig ofte så får vi til svar at de har mange rundt seg, men at de kanskje ikke er så flinke til å ta imot hjelpen; «Mange sier at jeg bare må si ifra om jeg trenger noe hjelp, men det er ikke alltid så lett å spørre når det kommer til stykket allikevel!«.

De fleste ønsker jo å hjelpe til når noen man kjenner er rammet av sykdom, men det kan ofte være vanskelig å vite hva man skal gjøre for å hjelpe. Mange er redd for å trenge seg på, og noen kan vært engstelig for å si eller gjøre noe galt. Så hvordan kan man hjelpe hvis man kjenner noen som er syke eller som har noen syke i nær familie??

Ikke nøl med å ta kontakt, og spør om konkrete ting!  «Vi skal på kino i morgen, kanskje datteren din vil være med??», «Her kommer jeg med støvsugeren, nå setter du deg ned med en kopp kaffe!!», «Jeg kan kjøre deg til sykehuset når du skal inn for cellegiftkur neste gang!», «Jeg lagde dobbel porsjon med middag i dag, her har dere restene!», «Vil dere komme hit på middag i morgen?», «Vil sønnen din være med oss hjem fra skolen i morgen, vi kan kjøre han hjem til leggetid?!». Og hvis du får nei, så ikke nøl med å prøve igjen en annen dag! Og er du redd for at vedkommende skal kvie seg for å si nei til noe, så send en sms. Da er det gjerne enklere å si nei hvis han/hun kjenner at de ikke orker..

Jeg har ikke tenkt til å skrive så mye om kreft her inne altså, jeg fikk det bare over meg på jobb i går at dette må ut til folket 😉

Del gjerne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *