Hvor godt kjenner du kroppen din??

unnamed-33-001

Det siste året har jeg jobbet kun med kreftpasienter, og da blir man naturligvis opptatt av temaet kreft. Derfor har jeg tenkt til å oppfordre dere alle til å gjøre det dere kan for å oppdage kreft tidlig. Man skal selvsagt ikke gå rundt og være redd for kreft hver dag, men det er viktig å kjenne kroppen sin og oppsøke lege dersom noe endrer seg uten en god forklaring. Mange går også rundt og engster seg for at de kan ha fått kreft, og så verger de seg for å gå til legen fordi de er redd for svaret de skal få. Men i dag har man kommet så langt at de fleste blir frisk av kreften så lenge den oppdages tidlig nok.

I dag har jeg vært og fjernet en føflekk, som hadde endret seg litt og blitt litt ujevn i kantene. Føflekker er noe av det som er forholdsvis enkelt å følge med å selv og å gjøre noe med hvis man ser endringer. Jeg følger også programmet og tar celleprøve minst hvert tredje år, og så passer jeg på å sjekke brystene for eventuelle endringer jevnlig. Jeg synes det er vanskelig å kjenne om det er noen kuler i brystet, siden det er så mye kjertler der, men jeg tenker at det viktigste er at man kjenner jevnlig sånn at man merker det hvis det plutselig er en endring. Noen endringer kan også være synlige, som hevelse, søkk, brystvorte som trekker seg inn eller hudforandringer.

Andre ting som du lett kan følge med på selv, og hvor du bør kontakte lege hvis endringen varer over flere uker er; endret tarmfunksjon, hovne lymfeknuter, symptomer fra prostata eller urinveier, endringer i testikler, hoste/heshet eller stadig tilbakevendende infeksjoner i lunge/bronkier eller nye smertetilstander som ikke gir seg.

Ja, og så er det selvsagt verdt å nevne at ved å unngå å røyke, spise sunt, holde seg fysisk aktiv, beskytte seg mot sola osv. kan forebygge at man i det hele tatt får kreft. Men det vet vi selvsagt alle sammen 😉

Del gjerne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *